• Verhaal

Toine + de bieb: Je kunt je wereld maken

Deel dit verhaal

“Toen ik in de krant las dat er een eLAB in Hoogezand kwam, dacht ik daar móet ik op aanhaken.”

vertelt Toine Fennis, een van de vijf initiatiefnemers van de Makersclub. Hij benaderde de bibliotheek om te vragen of de club daar gebruik van zou mogen maken. Voor hij het wist, had Toine de sleutel van de bibliotheek in handen. “We willen dat het eLAB bruist”, vertelt Anneke Tiddens van de bibliotheek. “Het liefst hebben we zo vaak mogelijk zoveel mogelijk reuring.” En dat is waar Toine en Anneke elkaar vinden. Door de evenementen die Toine in het eLAB organiseert, komt de plek tot leven.

“Het eLAB is een plek waar je kunt maken, beleven, ervaren en geïnspireerd kunt raken.”

“Er kan heel veel”, vertelt Anneke. Dat beaamt Toine: “Eerder organiseerden we al workshops in buurthuizen, maar in de bibliotheek hebben we meer ruimte en daarnaast kunnen we gebruik maken van de faciliteiten en gadgets daar, zoals een 3d-printer en lasersnijder.” Dat biedt meer mogelijkheden voor het maken. Zo zijn er workshops met het thema solar, robotica, prototyping: “Niet ambachtelijk, maar wel met een stukje ambacht en passie voor techniek”, vertelt Toine. “Ik geloof in een leven lang ontwikkelen.” Anneke doet dat ook: “Het maken van een prototype is bijvoorbeeld een heel proces. De vaardigheden die je leert om van een idee tot een ontwerp te komen, zijn mooi en nuttig. Op school, maar ook bij (het oprichten van) een eigen onderneming.”

Ondernemend denken is belangrijk, ongeacht je leeftijd.

“Tijdens het eerste Makersclub-evenement in de bibliotheek was de jongste deelnemer zeven en de oudste negentig. Dat vind ik zo mooi. Juist omdat ze op een andere manier denken, kunnen ze elkaar helpen en van elkaar leren”, blikt Toine terug. De gemeenschappelijke deler van de mensen die op de workshops afkomen, is volgens Toine de liefde voor het maken: “De één is geïnteresseerd in techniek, de ander in programmeren en weer een ander in bouw. Dat mensen van verschillende leeftijden en met verschillende interesses zich mengen, zorgt juist voor interessante producten en prototypes en zo hebben de evenementen ook een educatief element.”

Wanneer een evenement een succes is voor Toine? “Als meerdere mensen samen aan een project hebben gewerkt. Het eindproduct hoeft niet perfect te zijn, zelfs niet af. Plezier staat voorop. Succes is voor mij ook laten zien dat het kan.” Anneke is het met hem eens: “Het plezier straalt er vanaf als men bezig is, ze vergeten de tijd. Dat is zo mooi om te zien! Mensen zijn zo trots, dat ze zelf iets hebben gecreëerd. En natuurlijk mag het mislukken, daar leren ze ook van.”

De workshops van de Makersclub zijn heel laagdrempelig en toegankelijk.

“Je kunt gewoon meedoen, met of zonder veel kennis. Je wordt geholpen, je mag iets maken en Toine en de andere ‘makers’ zijn ontzettend innovatief”, vertelt Anneke. “Sommige mensen komen met het hele gezin en anderen komen juist alleen.” Dat het zo toegankelijk is, zit ‘m ook in de entree: die is gratis. “Dat kan doordat we gratis gebruik mogen maken van de ruimte en faciliteiten”, legt Toine uit. “Je kunt je wereld maken”, zegt Toine, verwijzend naar de mogelijkheden die de gadgets in de bibliotheek bieden. “En er is een wereld aan mogelijkheden”, vult Anneke aan. “Zowel in het eLAB als daarbuiten. Als bibliotheek willen we graag een platform zijn voor nog veel meer organisaties. Iedereen is welkom om in gesprek te gaan.”

Wat ga jij doen met de sleutel van de bibliotheek?

Open de deuren van onze fysieke en digitale ruimtes om samen invulling te geven aan ontmoeten, leren en ontdekken.

Pak jouw sleutel