• Verhaal

Mariët + de bieb

Deel dit verhaal

De Himalaya op in Warffum

Met je klas via een virtual reality-bril de Himalaya beklimmen vanuit de bibliotheek in Warffum? Diezelfde bergtop vervolgens uitprinten met een 3D-printer en op maat snijden met een lasersnijder? In het eLAB kan het allemaal. Het volgens de laatste technische snufjes ingerichte eLAB in de voormalige zelfstudieruimte van het Hogeland College, gesitueerd in de bieb, is dé plek voor basis- en middelbare scholieren om hun kennis over de nieuwste technologische ontwikkelingen te vergroten en er ervaring mee op te doen.

“Een van onze docenten wilde graag een eLAB hier op school.”

, vertelt conrector Mariët de Langen van het Hogeland College. “We vroegen Biblionet Groningen om ons hierbij te helpen, omdat ze vaker eLABs inrichten en er programmering verzorgen.” Op 1 oktober 2020 werd het eLAB officieel – en bescheiden, vanwege Covid 19 – geopend. “Geweldig dat we het lab en de school op deze manier hebben kunnen verbinden”, vindt regiomanager Ilona Ebels van Biblionet Groningen. “Het is ook voor bijvoorbeeld ouders een prachtige manier om een idee te krijgen van waar hun kinderen mee bezig zijn.” Het laboratorium – zeg maar een klaslokaal vol moderne apparatuur – biedt plek aan zo’n 15 gebruikers.

Scholieren krijgen les in programmeren maar ook in zaken als mediawijsheid.

Mariët: “Veel leerlingen lijken heel mediawijs, maar we leren hen ook hoe je met media kunt omgaan. Hoe nepnieuws werkt en dat technologie ook raakt aan ethiek, privacy en waarheidsvorming.” Andersom vertellen leerlingen hun docenten ook weleens wat nieuws. “Je hebt leerlingen die ’s nachts hun geld verdienen met het programmeren van spelletjes, ze bestaan. Als je die weet aan te sporen, steken ze niet alleen elkaar maar ook de docenten aan.” De school en de bibliotheek in Warffum weten elkaar al jaren goed te vinden, eens temeer omdat ze fysiek met elkaar zijn verbonden. Dankzij de Google Grant-subsidie kunnen ze nu nog meer uitpakken. “We werken al langer samen om lezen te bevorderen en de informatievaardigheden van leerlingen te verbeteren”, zegt Ilona. “Maar nu hebben we in de bibliotheek ook een specifieke plek gecreëerd voor 21e-eeuwse vaardigheden. Dat is fantastisch.”

Het is bedoeling dat het eLAB de komende jaren uitgroeit tot een Techlab.

Een grootschalig praktijk- en ontwikkelcentrum gericht op ICT, technologie en innovatief ondernemerschap. Ilona: “Op 1 juli 2021 sluit de bibliotheek in Warffum. Vanaf dat moment verrijst op deze plek het Techlab, waar behalve scholieren ook studenten, onderzoekers, ondernemers en alle andere belangstellenden voor ICT en technologie terecht kunnen.” Mariët geeft een voorbeeld. “Een van onze oud-leerlingen ontwikkelt drones waarmee hij landbouwgewassen bekijkt. Dat soort dingen kun je hier in het lab straks gewoon leren.” Het Techlab is onderdeel van het project ‘Vakland Het Hogeland’, een leer- en ontwikkelprogramma voor alle inwoners van het Hogeland waarbij wordt samengewerkt met lokale en regionale partners, zoals dorpsbelangen Warffum en Breede. Inwoners hoeven straks niet meer naar Groningen voor bijvoorbeeld een workshop drones bouwen. Ilona: ‘We hebben een voorziening gerealiseerd die we ook nog eens optimaal kunnen benutten. Overdag voor onderwijs, en daarna staan de deuren open voor de buitenwereld.’

Wat ga jij doen met de sleutel van de bibliotheek?

Open de deuren van onze fysieke en digitale ruimtes om samen invulling te geven aan ontmoeten, leren en ontdekken.

Pak jouw sleutel