• Verhaal

Liza + de bieb

Deel dit verhaal

“Als organisatie en als mens klikken we in waarden en drijfveren”

“In mijn vorige baan zette ik een samenwerking met FC Groningen op touw. De club had op dat moment ook een samenwerking met de bibliotheek en ik ontdekte dat de bieb veel meer te bieden heeft dan boeken. Het maakte me nieuwsgierig en ik besloot uit te zoeken wie de drijvende kracht daarachter was”, vertelt Liza Meindertsma, teamleider Wijken & Leefbaarheid bij woningcorporatie Acantus. Ze achterhaalde de naam, maar pas toen ze in 2018 bij Acantus aan de slag ging, vielen de puzzelstukjes op zijn plek. “Ik maakte kennis met Esther en Jolanda van Biblionet Groningen en het klikte meteen in waarden én drijfveren. Als mens, maar ook als organisaties willen we iets betekenen.” Ze besloten de handen ineen te slaan.

Het gevoel dat Liza tijdens die kennismaking kreeg, wilde ze met haar team delen.

Dus organiseerde ze met Esther en Jolanda een inspiratiedag in de bibliotheek. “Het was het startpunt van onze samenwerking in Delfzijl, Oldambt, Pekela, Westerwolde en Veendam.” Esther: “We hebben toen de deuren opengegooid. De eerste samenwerking die we bedachten, was vanuit het Taalhuis. Het is voor Acantus belangrijk dat huurders hun communicatie goed begrijpen, dus we hielpen mensen met lezen, maar ook met rekenen en digitale problemen.” Liza: “En praktische informatie over huren. Want wat weet je over huren en Acantus als je uit Eritrea of Syrië komt? Of ‘gewoon’ uit Nederland en niet goed hebt leren lezen of schrijven? Dus we hebben ook verteld wat zaken als woningtoewijzing, urgentie, overlast en onderhoud betekenen.” Liza: “Het volgende project was met boeken die de bibliotheken niet meer gebruikten. We schreven een actie uit voor huurders, die dan kans maakten op een boekenpakket. Ze vonden het een fantastisch initiatief en waren heel dankbaar. Daarnaast was het ook nog eens duurzaam. De boekenpakketten bleken een schot in de roos, dus dat smaakte naar meer!”

“Ideeën ontstaan bij ons spontaan. We proberen signalen in de wijk op te vangen en daar iets aan te koppelen.”

“Zo bedacht Jolanda afgelopen zomer om een voorleestent bij kinderen thuis te brengen, omdat met de tent op vakantie gaan er even niet inzit. Dat idee vond ik meteen fantastisch. Als Acantus hebben we dichtbij, gastvrij, lef en initiatief als kernwaarden en dichterbij dan dit – bij de huurders thuis – kan niet. Er waren ontzettend veel aanmeldingen en alleen maar positieve reacties van ouders en kinderen.” Na de voorleestent volgde ‘Dichter bij de deur’ en het project ‘Jouw kijk op de wijk’ staat al in de steigers. “We weten elkaar te vinden. Er is al veel samengewerkt, maar er komt nog meer aan”, verzekert Esther. “We zijn beiden bezig met leefbaarheid en zelfredzaamheid, werken vanuit dezelfde missie en spreken dezelfde taal. Het mooie is dat dit een samenwerking vanuit de praktijk is, die op de werkvloer is ontstaan. Je merkt dat iedereen met passie werkt.”

“Waar we samen vooral heel goed in zijn, is dóen.”

vertelt Liza. “We weten waarvoor we het doen en wat we samen kunnen bereiken. Dat slaat aan bij huurders. Waar het mij om gaat is ontmoeting en verbinding, om waarde creëren. Waarde in mensen en in de provincie Groningen. Dát bevordert leefbaarheid. De meerwaarde van de bibliotheek hierin zit in hun netwerk, de creativiteit en ze staan letterlijk open.” Liza’s advies aan andere bedrijven? “Zoek elkaar en je ketenpartners op. Ga in gesprek. Verken waar je elkaar kunt vinden. Ga van de gebaande paden af en laat je inspireren en beïnvloeden zonder af te wijken van je visie, maar met creativiteit en innovativiteit. Als ik kijk naar Biblionet Groningen en Acantus, dan liggen we nog dichterbij elkaar dan van te voren gedacht. We zijn ambitieus en willen impact maken.”

Wat ga jij doen met de sleutel van de bibliotheek?

Open de deuren van onze fysieke en digitale ruimtes om samen invulling te geven aan ontmoeten, leren en ontdekken.

Pak jouw sleutel