• Verhaal

Johan + de bieb: Krachtenbundeling biedt meerwaarde

Deel dit verhaal

“De bibliotheek is een plek waar mensen graag vertoeven”

De plaatselijke diëtiste die in de bibliotheek komt vertellen over voeding. Vreemd? Juist niet, vindt wethouder en eerste locoburgemeester Johan Hamster van Stadskanaal. “Een bibliotheek is bij uitstek geschikt als platform waar ruimte is voor boeken en aanverwante zaken, maar vooral ook voor een veel breder scala aan activiteiten”, aldus Hamster. “Bibliotheek Stadskanaal is een laagdrempelige ontmoetingsplek, de bibliotheek is heel toegankelijk voor iedereen. Het is echt een plek waar mensen graag vertoeven.”

“Ik zie dat de bibliotheek steeds meer samenwerkingen aangaat met organisaties in de buurt.”

“En dat ze onderdeel wordt van wat de gemeenschap voor inwoners doet op het gebied van welzijn en zorg”, zegt hij. Belangrijk hierbij is volgens de wethouder dat binnen dit domein dingen niet dubbel gebeuren, maar dat organisaties zich met elkaar verbinden en zichzelf zien als een autonoom onderdeel van een groter geheel. In de bundeling van die krachten ziet Johan een grote meerwaarde. Neem de Bibliotheek op school, een uitstekend voorbeeld van zo’n krachtige samenwerking tussen Biblionet Groningen en het basisonderwijs. “Een geweldig initiatief. Want als er een levensfase is waarin het in contact komen met taal en het leren lezen belangrijk zijn, dan is dat wel de leeftijd van 6 tot 12 jaar.”

Zeker in een gemeente als Stadskanaal, waar veel mensen moeite hebben met lezen en schrijven, speelt de bibliotheek een onmiskenbare rol van betekenis. Hamster: “Het is een taak van de bibliotheek om ervoor te zorgen dat laaggeletterdheid wordt teruggedrongen. Daarom is het mooi om te zien dat jong en oud er graag komt. En in groten getale. Er gaat veel energie uit van Bibliotheek Stadskanaal.” Uit cijfers blijkt dat de vestiging zeer goed wordt bezocht. Bezoekers lenen niet alleen veel boeken, maar doen ook graag mee aan de activiteiten. Zoals de Minecraft club, waar Johans zoon erg enthousiast van thuiskwam.

Zelf is Johan een keer aangeschoven bij het Taalhuis.

Daar hoorde hij verhalen van dolgelukkige deelnemers die nu beter kunnen lezen en daarom brieven van instanties beter begrijpen. Hij deelt dan ook een grote pluim uit aan het team enthousiaste medewerkers en alle bibliotheekvrijwilligers, die al deze activiteiten mogelijk maken. Of Johan zelf graag leest? Jazeker. Hij komt vaak in de bibliotheek en dan meestal samen met zijn leesgrage en leergierige kinderen. Met plezier leest hij ze voor, bijvoorbeeld uit de recente favoriet ‘Dummie de Mummie’. En zodra Johan vakantie heeft, gaat er een flinke stapel boeken zijn koffer in. Zoals het werk van de Amerikaanse schrijver Joel Rosenberg, die een aantal boeken schreef over terrorisme in het Midden-Oosten en de wereldpolitiek combineert met fictie.

Wat ga jij doen met de sleutel van de bibliotheek?

Open de deuren van onze fysieke en digitale ruimtes om samen invulling te geven aan ontmoeten, leren en ontdekken.

Pak jouw sleutel