• Verhaal

Anneloes + de bieb

Deel dit verhaal

Vanaf het prille begin van kinderopvangorganisatie Hoi Pippeloi is er veel contact met de bibliotheek.

“Zo halen we regelmatig themacollecties, komen de bibliotheekmedewerkers hier voorlezen en stimuleren we ouders om lid van de bibliotheek te worden. Daarnaast kijken we ieder jaar waar en wanneer we iets samen kunnen doen”, vertelt eigenaresse Anneloes de Zwart. Jolanda van Bibliotheek Veendam: “Hoi Pippeloi organiseert activiteiten om zichtbaar te worden in de regio en dat sluit aan op wat wij als bibliotheek doen. We zoeken elkaar veel op; zij komen hier en wij daar. “

“Zeven jaar geleden gingen we voor het eerst om tafel om te kijken waar we elkaar konden vinden.”

Jolanda: “We dachten: we kunnen ouders wel vertellen dat ze vaker moeten (voor)lezen, maar je kunt het ze ook laten ervaren en daarmee inspireren.” “En van het één kwam het ander”, lacht Anneloes. “Als kinderopvangorganisatie hebben we een groot bereik en veel ideeën, maar samen is dat alleen nog maar meer! Onze eerste echt intensieve samenwerking was bij het evenement ‘Gein op het Plein’.” Jolanda: “Het jaar ervoor organiseerden we het evenement voor het eerst, toen binnen. Het was een succes en we wilden het liefst nog veel meer mensen uitnodigen. Toen Anneloes aanhaakte, bedachten we om het evenement naar buiten te verplaatsen.”

“Middenin het centrum, voor de bibliotheek, brachten we allerlei organisaties die iets met kinderen doen samen.”

Jolanda: “Voor de betrokken organisaties een mooi moment om zichzelf te laten zien en voor gezinnen een leuk uitje om ook met elkaar in contact te komen.” Met een opkomst van twee- tot driehonderd ouders en kinderen was de tweede editie van ‘Gein op het Plein’ een nog groter succes te noemen. En dat maakte Anneloes en Jolanda nóg enthousiaster en gemotiveerder. Jolanda: “We zijn beide creatief en steken ieder jaar onze hoofden bij elkaar. Sprookjesdag was een paar jaar geleden een van de uitkomsten. We organiseerden speurtochten, richtten een voorleestent in en maakten van papier-maché een echte sprookjesboom, waarbij een zelfgeschreven verhaal voorgelezen werd.” Anneloes: “Ieder jaar wordt het groter en professioneler. En als alles uitgedacht is en staat, trommelen we via Hoi Pippeloi de kinderen op.”

De ene keer organiseert het tweetal samen iets, de andere keer met meer organisaties of een heleboel vrijwilligers.

Maar wat ze ook organiseren: het plezier straalt er vanaf en succes is gegarandeerd. Jolanda: “Maar wat voor mij echt een graadmeter is, is hoe ik me na afloop voel. Interactie met gezinnen heeft daar een groot aandeel in. En iedere keer gebeurt er iets, of zie je iets, waardoor je denkt: daar doen we het voor. Ik zie deze activiteiten als kers op de taart van onze samenwerking.” Anneloes: “Jolanda’s enthousiasme is aanstekelijk, dus dat versterkt elkaar enorm.”

We lijken op elkaar en willen het iedere keer nóg mooier en nóg beter.

Jolanda: “Ik heb al zo vaak mogen ervaren wat een plek als de bibliotheek voor mensen kan betekenen en wat ik – met al mijn enthousiasme – daaraan kan toevoegen. Ik geloof in wat wij doen en kunnen zijn. Soms kom je in je leven mensen tegen die je bijblijven. Mensen die je inspireren, waar je iets van wilt leren. Als volwassen hebben wij de verantwoordelijkheid om dat rolmodel te zijn. In mijn optiek is met de komst van Hoi Pippeloi het kinderopvanglandschap in Veendam veranderd. Ze hebben alle organisaties uit hun schulp getrokken en daar hebben we enorm veel geluk mee gehad. Ik word zo blij van dit soort samenwerkingen en we staan open voor meer! Ik geloof echt dat er voor alles een tijd en plek is en wij bieden graag een podium.”

Wat ga jij doen met de sleutel van de bibliotheek?

Open de deuren van onze fysieke en digitale ruimtes om samen invulling te geven aan ontmoeten, leren en ontdekken.

Pak jouw sleutel