• 03-12-2020

Foto-expo 'Groningen in WOII'

De Tweede Wereldoorlog in indringende beelden

Vanaf 3 december 2020 presenteert De Verhalen van Groningen in samenwerking met Biblionet Groningen een tweetal tentoonstellingen in het kader van 75 jaar vrijheid. Een pop-up tentoonstelling van 50 foto’s brengt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Groningen indrukwekkend in beeld, en een digitale tentoonstelling vertelt over de bewogen naoorlogse jaren in het Gronings-Duitse grensgebied.

In januari 2020 riep De Verhalen van Groningen inwoners op om te stemmen op aansprekende oorlogsfoto’s

Die fotoselectie maakte deel uit van het project De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s van het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudie (NIOD). Dit resulteerde in een publicatie en een nationale tentoonstelling met oorlogsfoto’s uit heel Nederland. De 50 Groninger foto’s zijn vanaf 3 december in de vorm van een pop-up tentoonstelling te bezichtigen in Bibliotheek Leek. De indrukwekkende foto’s laten (1) militaire strijd en bevrijding, (2) vervolging en uitsluiting, (3) Duitse aanwezigheid, collaboratie en aanpassing, (4) verzet en repressie en (5) het alledaags leven in Groningen in oorlogstijd zien. Belangstellenden zijn van harte welkom gedurende de openingstijden van de bibliotheek. De tentoonstelling reist in 2021 door naar de bibliotheken van Ter Apel, Veendam en Stadskanaal.

Het slotstuk van 75 jaar vrijheid is de viering van het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties.

De landen die samenkomen bij de VN zetten zich in voor vrede en veiligheid door internationale samenwerking. In jaren na de Tweede Wereldoorlog werden de banden met de oosterburen met moeite hersteld. In het Gronings-Duitse grensgebied had dit proces een extra lading. De Gronings-Duitse grens vóór, tijdens en na de oorlog wordt nu in beeld gebracht door de digitale tentoonstelling van De Verhalen van Groningen. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Groninger Archieven en Biblionet Groningen. Beide tentoonstellingen zijn mede mogelijk gemaakt door het vfonds met middelen uit de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Nederlandse Loterij.

Wat ga jij doen met de sleutel van de bibliotheek?

Open de deuren van onze fysieke en digitale ruimtes om samen invulling te geven aan ontmoeten, leren en ontdekken.

Pak jouw sleutel